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Fukuoka City
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LastUpDate: November 6, 2020
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Hakata Culture vol.165


Fukuoka’s First Cafe and Chocolate Shop

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Founded in 1934, Brasileiro is the oldest cafe in Fukuoka. It was originally located next to the bridge in Nakasu in an eye-catching white two-story building. The cafe doubled as a cultural hub that attracted writers from all over Kyushu, including Ashihei Hino and Taneo Harada. The original building was demolished, and the cafe has operated from its location in Tenyamachi in Hakata Ward ever since. Brasileiro was originally opened by the state of São Paulo to promote Brazilian coffee. The cafe’s interior is decorated with old photographs and posters, making for a nostalgic atmosphere where you can relax with a classic blend coffee. Brasileiro has also developed a reputation for its delicious Western-style menu, and the rugby ball-shaped minced cutlet, which is only available here, is especially popular.


One treat that goes great with coffee is chocolate, and the city’s first chocolatier, Chocolate Shop, opened in Tenyamachi (not far from where Brasileiro now stands) in 1942. The main shop is now located in nearby Tsunabamachi, and the company boasts several shops throughout the city as well as a chocolate boutique in Paris. Founder Gensaku Sano first encountered chocolate truffles while training as a chef at a hotel in Tokyo. He was so taken aback by how delicious they were, that he decided to become a chocolatier. Despite the chaos of the postwar era, he remained dedicated to the craft, and Chocolate Shop became renowned throughout Japan. The shop is now run by Gensaku’s son who continues to create a wide range of popular chocolates and sweets.




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博多で初めてのカフェとチョコ

1934年(昭和9年)に開業した福岡最古の喫茶店が「ブラジレイロ」です。開業当初は中洲の橋のたもとにあり、2階建ての白亜の建物が人目を引いていました。火野葦平、原田種夫など、多くの九州の文学者に愛されて文化サロン的な役割を果たす場所でもありました。当時の建物は撤去されてしまいましたが、現在は博多区店屋町に移転して、老舗喫茶店として今も営業しています。


ブラジレイロは、もともとブラジル・サンパウロ州のコーヒー局がブラジルコーヒーの宣伝をするために開いたものです。伝統のクラシックブレンドのコーヒーをゆっくり味わえる店内には、昔の写真やポスターなどが飾られ、内装もどこか懐かしい雰囲気。また洋食がおいしいことでも定評があり、ここにしかないラグビーボール型の「ミンチカツレツ」などが人気となっています。


コーヒーによく合うものといえばチョコレート。現在のブラジレイロがある店屋町は、博多初のチョコレート専門店がオープンした場所でもあります。その名も「チョコレートショップ」。1942年(昭和17年)の創業で、今の本店は創業地からほど近い網場町に移転しています。さらに福岡市内にいくつか店があるのに加えて、本場パリにもチョコレートのブティックを出しています。


創業者の佐野源作は、東京のホテルで見習いコックとして働いていたときにトリュフチョコレートと出会い、衝撃的なおいしさにチョコレート職人を目指すことを決心します。戦後の混乱を極めた時代にあっても本格的なチョコレートにこだわり続け、やがて全国的な有名店になりました。今は2代目が志を受け継いで、たくさんの人に愛されるチョコレートやお菓子を作り続けています。