LastUpDate: December 20, 2009

Hakata Culture vol.29


Fukuoka’s Fabulous Fish Market

Fukuoka’s Fabulous Fish Market Picture

Fukuoka is famous throughout Japan for serving tasty seafood. Equally renowned is the Fukuoka Municipal Fish Market. Established in 1955, the market handles upwards of 110,000 tons of seafood annually, making it the fifth largest in the country (researched in 2008). The city’s location on the Japan Sea enables the market to offer seafood caught throughout Japan, but there is also a substantial assortment of fish from China, South Korea, and other countries. The city’s fish market can offer such a maritime bounty because the area is both a production and consumption region supplying other parts of the country.

The different types of jobs people perform in the market are almost as varied as the seafood sold there. These include wholesalers in their white hats that auction the fish, the fishermen who bring them, fish merchants who buy the fish at auction, intermediate wholesalers in their red hats who sell to supermarkets, and traders in dark gray hats who buy the fish directly at auction.
People also work in the related businesses of restaurants and market fish stalls. The Fukuoka City government established and supervises and manages market transactions, and the people responsible for those functions wear green hats.

The auctions begin at 3 a.m. At around 4 a.m., the intermediate wholesalers split their purchases into small lots for sale to the direct purchasers, and delivery to mass merchandisers and eating and drinking places.
The best fish in the winter are mackerel, club mackerel, and Pacific mackerel. The yellowtail, which has different names depending on its growth stage, is indispensable for the New Year’s o-zoni dish. And don’t pass up the chance to try the gazami, a type of Japanese blue crab, or the pen shell shellfish if you come across them.

Diners can enjoy fresh seafood cuisine at the eight restaurants and shops specializing in Japanese food on the first floor of the market building. The Senza Gift Center in Nagahama is also a popular destination, and visitors can climb all 13 floors to reach the Observation Plaza with its splendid view of Hakata Bay. The Fukuoka City Central Wholesale Market and Fish Market. To apply for tours, call 092-711-6412


 A public relations manager
 Kimiyo Sasaki



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「魚の美味しい街・福岡」を支える鮮魚市場

福岡といえば、美味しい魚が食べられる街として全国的に有名です。特に、サバやアジ、イワシなどの青魚が生で食べることができるほど、新鮮な魚が揃っています。四季折々に旬の魚が美味しい街・福岡を支えてくれているのが福岡市鮮魚市場です。
昭和30(1955)年に誕生したこの市場は、およそ11万トンという全国第5位の取扱量(2008年度調べ)を誇る、有数の市場なのです。海に開かれた福岡という地の利を生かして、日本各地で獲れた魚の他に、中国、韓国など海外からもたくさんの魚が集まってきます。福岡市の鮮魚市場は、魚が集まる産地機能と福岡都市圏をはじめ、全国各地に魚を供給する消費地機能も併せ持つ西日本地域の拠点です。

ここで働いているのは、漁師さんなどからあずかった魚をせり売りする卸売業者さん(白い帽子をかぶってます)、せり売りで買った魚を魚屋さんやスーパーに売る仲卸業者さん(赤い帽子)、せり売りで直接魚を買う売買参加者(ダークグレーの帽子)、そして市場内で食堂や売店を開いている関連事業者の方たちがいます。市場での取引は開設者の福岡市役所が管理・指導していて、開設者は緑の帽子をかぶっています。

せり売りとは、売り主が買い手に価格を競わせて、最高値をつけた買い手に売るシステムのことですが、せりの始まりは午前3時から。午前4時頃からは仲卸業者が仕入れたものを小口にして買出人に販売したり、量販店や飲食店に配達されます。

冬に美味しい魚といえばサバ。刺身はもちろん、しめさばにして良し!成長とともに名前を変えることから出世魚ともいわれるブリは正月のお雑煮には欠かせない魚です。そしてガザミと呼ばれるワタリガニやタイラギの貝柱も機会があれば味わってください。

市場会館の1階には和食を中心に8店舗の食事処や売店があり、新鮮な魚料理が楽しめます。また長浜・海のおみやげセンター「鮮座(せんざ)」も人気があり、自由に上れる13階の「展望プラザ」からは博多湾が一望できます。福岡・博多の魚を堪能しましょう。


  福岡市広報課長 佐々木 喜美代


見学の申込みは、Tel: 092-711-6412 Fax: 092-711-6099